Media

Publicerad 2 december 2010 .EU-stöd ger möjlighet till spännande skolresa Parlamentsbesök i Bryssel Nästa vecka reser tio elever och tre lärare på Vialundskolan till EU-parlamentet i Bryssel. En tredagarsresa som blivit möjlig tack vare beviljade pengar från EU.

Vid ett föräldramöte på torsdagskvällen ska information ges inför den resa som nästa vecka stundar för en grupp lärare och elever på Vialundskolan.

– Förväntningarna hos eleverna är stora inför resan. Det här är något som verkligen ger mervärde till den vanliga undervisningen, säger Jens Andersson, lärare på Vialundskolan.Anna Hedh, som är en av Sveriges 18 EU-parlamentariker, kommer att ta emot gruppen från Vialundskolan och visa runt.Efter hemkomsten ska eleverna sedan berätta om resan för sina klasskamrater. Även föräldrarna kommer att få ta del av deras upplevelser, vid en redovisningskväll på Vialundskolan den 15 december.

Åsa Eriksson 019-15 54 42 Asa.Eriksson@na.se

Populära inlägg

torsdag 16 december 2010

Beslut

Tuffare människohandelslag för hela EU
Efter långa och hårda förhandlingar har Europaparlamentet slutligen fattat beslut om att offer för människohandel ska få bättre skydd och stöd. Svenska Socialdemokraten Anna Hedh har varit ansvarig för att ta fram Europaparlamentets förslag till lagstiftning. Hon har förhandlat med medlemsstaternas regeringar om det förslag som nu slutligen godkänts av Europaparlamentet.
– För att komma åt problemet med människohandel måste vi ha straff som verkligen avspeglar brottets grovhet och svider rejält i skinnet på dem som tjänar pengar på människohandel, och jag tycker vi har kommit en bra bit på vägen idag, säger Anna Hedh angående Europaparlamentets omröstning om ny lagstiftning om människohandel.
– Det räcker inte med att straffa förövarna, skyddet för offer för människohandel måste också bli bättre i hela Europa. Utan skydd för offer kommer vi aldrig att kunna åtala människohandlarna.
Några punkter ur den nya lagstiftningen
Utökat skydd för minderåriga offer och krav på att alla beslut ska vara utgå från barnets bästa
Offer för människohandel ska aldrig kunna åtalas för brott som skett till följd av att de är människohandelsoffer, till exempel mot migrationsbestämmelser
Direktivet har ett genomgående genusperspektiv
Offer för människohandel i hela EU ska ha rätt till juridisk rådgivning
Kriminalisering av förövarna nådde inte ända framAtt kriminalisera de som medvetet köper sex av ett människohandelsoffer har varit en central del för Anna Hedh i förhandlingarna.
– Tyvärr nådde vi inte ända fram i frågan om direkt kriminalisering, motståndet var för stort bland regeringarna. Men medlemsländerna måste redovisa de åtgärder de tagit för att kriminalisera de som efterfrågar tjänster från människohandelsoffer, säger Anna Hedh.
Sexköpslagen diskuteras i EU:s sammanträdesrum– Vi har fört upp frågan på EU-nivå och har fått mycket stöd för vårt förslag om kriminalisering inom Europaparlamentet men även från experter, poliser och frivilligorganisationer. Det är märkbart att den svenska sexköpslagen har väckt uppmärksamhet och förändrat attityder även i Europa, säger Anna Hedh (S).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar