Media

Publicerad 2 december 2010 .EU-stöd ger möjlighet till spännande skolresa Parlamentsbesök i Bryssel Nästa vecka reser tio elever och tre lärare på Vialundskolan till EU-parlamentet i Bryssel. En tredagarsresa som blivit möjlig tack vare beviljade pengar från EU.

Vid ett föräldramöte på torsdagskvällen ska information ges inför den resa som nästa vecka stundar för en grupp lärare och elever på Vialundskolan.

– Förväntningarna hos eleverna är stora inför resan. Det här är något som verkligen ger mervärde till den vanliga undervisningen, säger Jens Andersson, lärare på Vialundskolan.Anna Hedh, som är en av Sveriges 18 EU-parlamentariker, kommer att ta emot gruppen från Vialundskolan och visa runt.Efter hemkomsten ska eleverna sedan berätta om resan för sina klasskamrater. Även föräldrarna kommer att få ta del av deras upplevelser, vid en redovisningskväll på Vialundskolan den 15 december.

Åsa Eriksson 019-15 54 42 Asa.Eriksson@na.se

Populära inlägg

söndag 5 december 2010

Hur arbetar EU?

Hur arbetar EU?
EU kan bara besluta i frågor som medlemsländerna har bestämt sig för att samarbeta om. När det finns en EU-lag gäller den före ländernas egna lagar. Europeiska rådet drar upp riktlinjer för EU-arbetet. Beslut inom EU fattas oftast gemensamt av ministerrådet och Europaparlamentet på förslag av EU-kommissionen. EU-domstolen följer upp att EU:s regler tillämpas på samma sätt i alla EU-länder och revisionsrätten granskar EU:s ekonomi. Europeiska centralbanken bestämmer över penningpolitiken för de EU-länder som har infört euron som valuta.
Samarbetet mellan EU-länderna bygger på ett antal fördrag. Dessa fördrag är mellanstatliga avtal, det vill säga avtal som EU:s medlemsländer har kommit överens om. I fördragen står det bland annat hur beslut ska tas och vilka områden länderna ska samarbeta inom. I vissa frågor kan både medlemsländerna och EU fatta beslut. I övriga frågor beslutar medlemsländerna själva.
Förenklat fattas beslut inom EU så här:
1. EU-kommissionen lägger fram ett förslag.2. Europaparlamentet och ministerrådet behandlar förslaget.3. Ministerrådet och Europaparlamentet fattar beslut.
http://www.eu-upplysningen.se/Kort-om-EU/EU-pa-tio-minuter/Hur-arbetar-EU/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar