Media

Publicerad 2 december 2010 .EU-stöd ger möjlighet till spännande skolresa Parlamentsbesök i Bryssel Nästa vecka reser tio elever och tre lärare på Vialundskolan till EU-parlamentet i Bryssel. En tredagarsresa som blivit möjlig tack vare beviljade pengar från EU.

Vid ett föräldramöte på torsdagskvällen ska information ges inför den resa som nästa vecka stundar för en grupp lärare och elever på Vialundskolan.

– Förväntningarna hos eleverna är stora inför resan. Det här är något som verkligen ger mervärde till den vanliga undervisningen, säger Jens Andersson, lärare på Vialundskolan.Anna Hedh, som är en av Sveriges 18 EU-parlamentariker, kommer att ta emot gruppen från Vialundskolan och visa runt.Efter hemkomsten ska eleverna sedan berätta om resan för sina klasskamrater. Även föräldrarna kommer att få ta del av deras upplevelser, vid en redovisningskväll på Vialundskolan den 15 december.

Åsa Eriksson 019-15 54 42 Asa.Eriksson@na.se

Populära inlägg

torsdag 3 mars 2011

Fördjupat samarbete EU-Ryssland

Foreign affairs - 25/02/2011

Fördjupat samarbete EU-Ryssland

Energi, handel och en ny samarbetsram dominerade diskussionerna mellan EU-kommissionen och den ryska regeringen på deras möte i Bryssel.

Att skapa en stabil politisk och ekonomisk förbindelse med Ryssland är grunden för EU:s kontakter med sitt grannland i öst och en förutsättning för stabilitet i regionen.

Olja och gas

Ryssland är EU:s tredje största handelspartner och EU är Rysslands största exportmarknad. En tredjedel av EU:s råolja och en fjärdel av gasen kommer från Ryssland.

EU är beroende av leveranserna, men på senare tid har det varit en hel del störningar. För att trygga sin energiförsörjning har EU därför tagit fram en energistrategi . Man vill också förhindra att framtida avbrott drabbar konsumenterna, som under 2009.

Mötet i Bryssel ledde fram till fyra energiavtal, bland annat en uppdatering av ett avtal som säger att Ryssland måste varna EU vid risk för leveransstörningar.

Inte bara handel

Förbindelserna mellan EU och Ryssland gäller inte bara handel och energi. Sedan 1991 har EU gett Ryssland ett ekonomiskt stöd på cirka 2,8 miljarder euro. I takt med att den ryska ekonomin har utvecklats, har EU gått från bistånd till medfinansiering av projekt inom fyra samarbetsområden:

Ekonomi och handel - ökade investeringar och handel genom att parternas ekonomiska system och regelverk anpassas till varandra.
Frihet, säkerhet och rättvisa - rättsliga och inrikes frågor, rättssäkerhet och mänskliga rättigheter i Ryssland.
Yttre säkerhet - krishantering och icke-spridning av kärnvapen och andra vapen samt bilateralt och internationellt samarbete.
Forskning och utbildning - samarbete inom innovation och kultur.
Det nuvarande samarbetet mellan EU och Ryssland bygger på ett avtal från 1997. Ett nytt avtal håller på att förhandlas fram och ska fördjupa samarbetet inom handel, investeringar och energi.

Två andra frågor som diskuterades var visumfria resor mellan EU och Ryssland och EU:s stöd till Rysslands ansökan om medlemskap i Världshandelsorganisationen WTO.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar